Περιοδικός Πίνακας

Η σημασία του Περιοδικού Πίνακα των Στοιχείων στη διδασκαλία της Χημείας δεν δέχεται καμμιά αμφισβήτηση.Στη σελίδα αυτή έγινε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό που χρειάζεται για μια πλήρη παρουσίαση του.

______________________________

Ο Περιοδικός Πίνακας των Χημικών Στοιχείων στα Ελληνικά

Αριστερά επάνω βλέπετε 4 καρτέλλες (Βικιπαίδεια, Ιδιότητες, Τροχιακά, Ισότοπα)Κάθε καρτέλλα είναι ενεργή όταν το χρώμα της είναι άσπρο. Επιλέξτε Βικιπαίδεια και όποιο στοιχείο θέλετε για να δείτε όλες τις πληροφορίες για αυτό.Στο ίδιο παράθυρο επιλέξτε videos και μετά όποιο στοιχείο θέλετε για να δείτε το σχετικό video . Ομοίως επιλέξτε photos και μετά όποιο στοιχείο θέλετε για να δείτε σχετικές φωτογραφίες.Επιλέξτε Ιδιότητες η Τροχιακά και περιηγηθείτε στα στοιχεία για να δείτε φυσικές ιδιότητες και την κατανομή των ηλεκτρονίων σε τροχιακά. Επιλέξτε Ισότοπα, κάντε κλικ στα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν για να δείτε τα ισότοπά τους .Τον Ελληνικό περιοδοκό πίνακα θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

______________________________

Ο Περιοδικός Πίνακας των Video των Χημικών Στοιχείων

Στην Ιστοσελίδα αυτή θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα video (από το Πανεπιστήμιο του Nottingham) που αφορούν τα στοιχεία.Στα περισσότερα από αυτά  υπάρχει η δυνατότητα υπότιτλων, ακόμα και Ελληνικών.Στο παρακάτω pdf μπορείτε να δείτε οδηγίες για την δυνατότητα αυτή.

Για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Nottingham κάντε κλικ εδώ.

______________________________

Tι είναι ο περιοδικός πίνακας;

«Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων είναι ένας κατάλογος σε μορφή πίνακα όλων των απλών χημικών ουσιών (στοιχεία) ταξινομημένα σύμφωνα με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Στον πίνακα αυτό, τα στοιχεία είναι διατεταγμένα σε κάθετες στήλες που λέγονται ομάδες και σε οριζόντιες γραμμές που λέγονται περίοδοι εμφανιζόμενα κατά αύξουσα σειρά του ατομικού αριθμού τους. Η θέση και οι ιδιότητες κάθε στοιχείου καθορίσθηκαν από τη διάταξη των ηλεκτρονίων στους φλοιούς (στοιβάδες) των ατόμων τους. Συνεπώς τα στοιχεία στην ίδια στήλη (του πίνακα) έχουν ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στοιβάδα στα άτομά τους, και επακόλουθα έχουν όμοιες χημικές ιδιότητες. Ενώ τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια σειρά (περίοδο) διαθέτουν τα ηλεκτρόνιά τους κατανεμημένα στον ίδιο αριθμό στοιβάδων (στη θεμελιώδη κατάσταση), εμφανίζοντας αυτά παρόμοιες φυσικές ιδιότητες.»

Το κείμενο είναι απόσπασμα από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο, την ιστορία του Π.Π και τις υπόλοιπες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

______________________________

Ο Περιοδικός Πίνακας του Dmitri Mendeleev

Για να διαβάσετε για την ιστορία του  Π.Π (στα Αγγλικά) και να δείτε τον χειρόγραφο πίνακα του Μεντελέγιεφ κάντε κλικ εδώ.

_____________________________

Ο Π.Π της Popsci.com

Δείτε τον ενδιαφέροντα αυτόν Π.Π online κάνοντας κλικ εδώ.

______________________________

Περιοδικός Πίνακας και ηλεκτρονιακή δομή

Αν σας ενδιαφέρει η ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων των στοιχείων κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στον Π.Π της American Chemical Society και επιλέξτε electron configuration. Διαλέξτε το στοιχείο που θέλετε και δείτε την κατανομή των ηλεκτρονίων στα τροχιακά.Μπορείτε για εξάσκηση όταν επιλέξτε στοιχείο και προτού κάνετε κλικ, να προβλέψτε την κατανομή των ηλεκτρονίων γνωρίζοντας τον συνολικό αριθμό ηλεκτρονίων.

______________________________

Το τραγούδι των Χημικών Στοιχείων

Ώρα για διάλειμμα!!!Ακούστε το τραγούδακι των στοιχείων και δείτε πως συμπληρώνετε ο Π.Π

______________________________

Ο Π.Π της Chemsoc

Ένας ακόμη ενδιαφέρον Περιοδικός Πίνακας.Κάντε κλικ εδώ.

______________________________

Παρουσίαση Power Point

Δείτε σε Power Point μια πολύ καλή και άκρως κατατοπιστική δουλειά του                  Δρ. Δημητρίου Πάνια που αφορά τον συμβολισμό και την απεικόνιση των τροχιακών, την ηλεκτρονική δομή των ατόμων, τον Περιοδικό Πίνακα, το μέγεθος ατόμων και ιόντων, την ηλεκτραρνητικότητα, τον αριθμό οξείδωσης και την περιοδικότητα του.     Θα την βρείτε στην διεύθυνση:

http://www.metal.ntua.gr/uploads/2177/Atom2.ppt

______________________________

Το τραγούδι των Χημικών Στοιχείων

Tο τραγουδάκι των  χημικών στοιχείων σε μια κάπως πιο κατατοπιστική μορφή.

______________________________

Περιοδικός Πίνακας και ηλεκτρονιακή δομή

Ένας ακόμη Περιοδικός Πίνακας που  βοηθάει στην κατανόηση της σχέσης των Ομάδων και Περιόδων με την κατανομή των ηλεκτρονίων.Κάντε κλικ εδώ για να δουλέψετε με τον παραπάνω πίνακα.

_____________________________

Παιχνίδια εκμάθησης του Περιοδικού Πίνακα και όχι μόνο…..

Οι γνωρίζοντες Αγγλικά μπορούν να μεταβούν στην ιστοσελίδα http://science.pppst.com/periodictable.html όπου θα βρούν…

…παρουσιάσεις σε Power Point….

…παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να εξασκηθούν στον Περιοδικό Πίνακα …

…καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για καθηγητές.

_____________________________

Παιχνίδια εκμάθησης του Περιοδικού Πίνακα

Αν πιστεύετε πως ξέρετε καλά τον Π.Π και τις ιδιότητες των στοιχείων(τουλάχιστον τα βασικά) δοκιμάστε τον παρακάτω διαδραστικό Π.Π. Κάντε κλικ στην εικόνα, πατήστε Launch Activity και ακολουθείστε τις οδηγίες...

_____________________________

…νομίζω πως είναι προς το παρόν αρκετά για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του Π.Π, αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον επανερχόμαστε…

Αρχή της σελίδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s